Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


108, Amon és Amonet szövege, Karnak

Amon és Amonet, Karnak, hüposztil csarnok.

A kép eredetijét az aláhúzottra kattintva www.maatkara.extra.hu/01istenek/amonet_files/PA250108reszlet.jpg élesen és jól látják, másik honlapra lép. 

108--karnak-8.jpg

Hieroglif magyar írással leírtam, és alá a mai betűink szerintivel, hogy kellene ábrázolni azt a szöveget, amelyről azt állítják:

A templom alapítási jelenetek egyike. Az istennőre vonatkozó szöveg: "Amonet, aki Ipet-szut belsejében van, az Ég úrnője, a Két Ország úrnője."

 

 

108--karnak-7.jpg

Ha ezt, vagy ehhez hasontó hieroglifákat látnak a képen, akkor csakugyan ez a szövegek olvasata. Amon = a Mén, Amonetet magyarosan A Mén nejének írtam, az úrnője szót kétféleképp írtam, az úrnő hieroglif értelemhatározóját háromszor is kiírtam.

Most lemásoltam jobbról-balra a hieroglif jeleket, és olvassák velem, mi a magyar szöveg. A madár egy része lemaradt a rendelkezésre álló képről, a mondat eleje hiányzik. Ahol kérdőjelet, vagy pontokat írtam, a lelet sérült.

108--karnak-1.jpg

1, ...Magyar úr védelmében Úrhonokban, Égiek ez urak, Nagyurak. (Azt jelenti, hogy már Istennél vannak, mai szavainkkal szentek Isten országában.)

2,Honi 3 fehér magyar, magyar várában...

3, ...királyai ... ez(-ek). (Többesszám, mivel két z jelet látunk.)

 

 
 

108--karnak-2.jpg

 

4,Istentől eredt ....úr él(ete) Delta vára honában

5,Honnak éltető vizét 3 úr adja ezen...(a képen? földön?)

6,(Úr)fő hona Delta. Vizeinek...Est(..honura).

7,(Úr)fő = Főúr hona, Delta vizei 3 nagyúr ura...

8, A Mén, Úrhonnak honában.

 

9,..?..Hon-od (vagy a hon-ad) vizeinek 3 föld magyar...

 

 

 

 
 

108--karnak-4.jpgItt ismét  elölről sorszámozom: az aláhúzottra kattinva újra ránézhetnek a képre, pontosan írtam a jeleket, nincs kihagyás, nincs betoldás.

1, Delta fő honának fő honura a Mén úr.

 

 

 

 

 

2,...honi Napurad ki (kő?....)s már (háromszoros tehát nagyon nagy úr) 3X Úr 2 nép honaiban.

 

 

 

108--karnak-5.jpg

 3, A Méned híred,

4, Apátok 3 trónján

5, néped hona De(l)ta 2 hona

(Itt a mondat befejezése hiányzik a képről:)

6,Magyar Esti (=nyugati) 3 Napúrnak fő...?..

 

Amon hieroglifái e honlapon:56, Amonré 1 (katt). A lap közepén felesége, Mut szövegére kattintva Magyar nő megoldást találnak. "Akit Amon -ré és Mut istennek olvastak idegen nyelvű kutatók, bebizonyítottam betűnként olvasva:
A MÉN MAGYAR ÚR, ÉS FELESÉGE MAGYAR NŐ."

Mut szövegei: 70, Mut 15 (katt). Az első alak: 76, Ozirisz 21 (katt.)

102, Két ország fáraója és úrnője (katt).

Összefoglalva: a rendelkezésre álló képen semmit sem olvastunk az Ég Királynőjéről, sehogy sem jövünk rá, miként olvastak Ipet-sut nevet, és hogyan lehet abban lenni. De szép szöveget fogalmaztak meg az egyiptológusok, kár, hogy nem találtunk az olvasatuk nyomára.

Saját olvasatomban a lelet írásai töredékesen, de magyar nyelven írva: Belefoglaltam a fent jelzett 56, 70, 76-os előzőleg már bemutatott megfejtéseim, dőlt betűs szöveggel.

1, ...Magyar úr védelmében Úrhonokban, Égiek ez urak, Nagyurak. (Azt jelenti, hogy már Istennél vannak, mai szavainkkal szentek Isten országában.)

2,Honi 3 fehér magyar, magyar várában...

3, ...királyai ... ez(-ek).
(Többesszám, mivel két z jelet látunk.)

4,Istentől eredt ....úr él(ete) Delta vára honában

5,Honnak éltető vizét 3 úr adja ezen...(a képen? földön?) Itt a jobb oldali alak az, aki a víz jelet tartja a kezében, alatta az onk-nak isnevezett füles kereszt, hieroglif olvasata Él+et = élet. Ozirisz az alakja ábrázolásából. Ő lett a kézikönyvekben található ábécés átírás szerint:

 MAKERU: Magyar. OSIRIS ANI MAKERU: Ősúr hun-magyar, HAPI RA: -Habi Úr- azaz a Nílus ura, - helyben vagyunk, kezében a jelek igazolják olvasatom helyességét. Most olvassuk a hieroglifáit a lexikon szerint és képírási olvasatomban:

Ős úr (értelemhatározó az ülő úr jel, hogy róla van szó, nem istenről).

 Az első jel trón ábrázolás: trón ura.

Alatta nép jelentésű edény, majd csúszómászó f és a fordított pohár T/D. Vízszintes jel a hon, haza jele.

Ősúr, a nép feje a honában.

Képírás: Napúr. Kobra a korona elején: ureus = ősúr.

Úr korong a koronában, alatta a kusok szimbóluma a kos jele.= Kusok ura. (Északon is volt Kusföld, a bibliai Goshen = Kos helye.)

Füle alakja úrbot = Árpád ez összecseng a vízözön utáni Árpádok haza szervező és benépesítő tevékenységével. A nemes kendő a korona alól a vállára lóg. Összeolvasva: ÁRPÁD NEMZETE.

1 szem+ 2 orr +3 szakáll, régiesen kapes összeolvasva: SZEMÚR KÉPE EZ. Vagyis Isten képe, helyettese, tehát nem isten.

 6,(Úr)fő hona Delta. Vizeinek...Est(..honura).

7,(Úr)fő = Főúr hona, Delta vizei 3 nagyúr ura...

8, A Mén, Úrhonnak honában.

Itt a középső alak a Mén alakja. (Mén-úr, görögösen Narmer fáraó és Ős-úr, görögösen Ozirisz összecsapásáról már írtam, és bemutattam a magyar nyelvű leletek olvasatait: katt Narmer névre.) Nézzük a mondanivalóit a képírás és lexikoni olvasatomban:  A+mén+úr.

Ura ennek a 2 földnek. ( Alsó és Felső Egyiptom.)

Koronáján 2 madártoll, a képírásí jelentése 2 magyar. A tollak alakja a föld hieroglifáját is írja. Alatta a lapos korona rész az ura szótag. Akinek a fején van, szintér Úr a képírásban.

Szeme orra és szakálla is ír valamit:

Szem+orr+szakáll régi nevén kapes = Magyar Szemúr képe ez. (A szóösszecsengés alapján is magyarul szól.)

Tehát Isten képe a Nap, ő a Szemúr. A Nap nem isten, csak Isten képe. A Nap képe a király, főúr, akinek a hieroglifáit elolvastam.

(Tehát ő nem isten, de lehet egy ősi szent, aki Isten országában él, vagy mindenkire érvényes királycím. Az uralkodónak persze mindíg voltak ünnepei.) A Wiki lexikon honlapon látják kiírva az amon-ré hieroglifákat, a dupla kör jele nap, napúr. Mai szavainkkal így olvasom A Mén a Napkirály úr.

9,..?..Hon-od (vagy a hon-ad) vizeinek 3 föld magyar...

Bal oldalon álló női alak Amonet =a Mén neje. Nézzük a mondanivalóit a képírási és lexikoni olvasatomban: 

A Mut értelmű madarat jól olvasták, mikor hieroglifákkal írják ki a nevét a lexikonban, de olvassuk tovább, magyar logika szerint.

Kis jel: T, ezt is írhatja: itt. Mut+ar (madár) = Magyar, nép alakú edény: Nép. Alatta négyzet és a fordított edény: De+Ta = Delta, alatta a hon, föld jele.

Képírási rész: Jó-ma ligatúra, fején két ország koronája. Alatta mut-madár+ ar, -úr értelmű fejen Nemes kendő,úr gallér, mellei: nő.

Olvassuk össze ki is volt ő:

Magyar népe Delta honában, jó magyar föld két országának magyar királynője, a nemes úrnő.

Olvassuk tovább a hieroglif szövegeket:

1, Delta fő honának fő honura a Mén úr.

2,...honi Napurad ki (kő?....)s már (háromszoros tehát nagyon nagy úr) 3X Úr 2 nép honaiban.

3, A Méned híred,

4, Apátok 3 trónján

 5, néped hona De(l)ta 2 hona.

(Itt a mondat befejezése hiányzik a képről.)

6,Magyar Esti (=nyugati) 3 Napúrnak fő...?..

Ennyit tudunk elolvasni a templomi jelenet képéről. Bárhogy is próbáljuk, értelmes, régies magyar nyelvű szövegetz olvasunk. A leletek megfejtve: első rész: 2012. szept.15-19. Második rész: 2012. szept.29, okt 7-8.

A honlapra felékerült: 2012-10-09. Ezen a módon én olvastam és publikáltam először a magyar hieroglifák olvasatát. Szabadon bemutatható a honlapra történő hivatkozással " Kissúrék rovás és hieroglif olvasatai" megjegyzéssel. Képek az internet szabadon bemutatható képei, és wikipédia képei. 

Filmajánló:

Csaba királyfi (katt).