Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


133, A főpap emlékkövének magyar szövege, c

Az előző két címnél a kép első és második harmadának feliratait olvastam el. Emlékezetül katt a kép nagy nézetéhez: Qeh emlékműve.

Az alsó harmad írásjeleit is lemásoltam, itt tényleg hoznak élelmeket, látjuk a kezükben mik is ezek:

131--qeh-3.jpg

Idézet a honlapról:"A sztélé legfelső regiszterében a sztélé tulajdonosa a leopárdbőrbe öltözött, borotvált fejű Qeh egy füstölőt tart az egyik kezében, a másikkal megtisztítja az Ozirisznak felajánlott áldozati ételeket és italokat. Ozirisz trónon ülő alakja mögött a Nyugat Istennő látható a sakál-fejű Anubisz társaságában. A felirat kenyeret, sört, húst, szárnyast, vizet, bort és tejet kér az elhunyt számára." Eddig nem találkoztunk azzal, hoigy a felirat kenyeret, sört, húst, szárnyast, vizet, bort, tejet kért volna az elhunyt számára. A képen Élesebben kivehetjük ezeknek a rajzait, ezeket hozzák a családtagok, de miért? Amit elolvastunk az első két harmadban: ilyet senki nem kért, főleg nem halottnak.

Olvassuk közösen:

Harmadik harmad, alsó rész jelei: Rokonok és szolgálók jönnek, élelmet hoznak, részt vesznek a gyászszertartáson és az azt követő lakomán.

 

131--qeh-3c.jpg

Az egészet jobbról-balra olvasom:

1,Itt kísér békéd (örök békébe, nyugalomba) hajón, imával az 

2,urad kis

3,hada...(kik)

4,urak.

5, Itt kísér(nek) ma hon atyák.

6,Uruk

7,Napúr, aki fő

8,magyar, égi ágak

9,ura,

10,ország úrfője, A Mén. (Úgy látszik Ménnek nevezték Qeh főpapot, aki úrfő = főúr volt, ruháján láttuk, főpap. A Qeh nevet eddig nem sikerült sehonnan kiolvasni.)

11,Köszön apátok, árpádi ura(toktól) mai szavainkkal:/Elköszön apátoktól, árpádi uratoktól/.

12,Ma apát sír honba (értsd = királyi sírba) teszik.

 

 

131--qeh-3d.jpg

Zöld számok:

1, Nyugati ország népe ezer magyar... honát..

2, úr-kő (=úri ország)

3, Aki Égi-ta (Égi talaj, föld) ura

4, Úr-kő (=ország)

5, ma itt esz = Ma te+szi ( a sírba). És az alsó harmad képírása Ők úrnők és urak. Elköszönnek az apjuktól, amit hoznak, a felsorolt élelmek, a vendéglátás kellékei, mai nyelvünkkel halotti tor, vendégül látják a temetés résztvevőit.

A kőemléken Isten országában a szentek társaságában van az elhunyt főpap, gyászolja a király, királynő, főemberek, papok, és családja.

Hely hiányában a következő menüpontban már nem betű szerinti, hanem mai szavaink szerinti olvasatát foglalom össze a három részletnek. Katt: A főpap emlékköve. Egyben a nagy kép.

Katt: összefoglalás:

134, A Mén főpap emlékműve magyar szövegei

2013-03-25. Ezen a módon én olvastam és publikáltam először a magyar hieroglifák olvasatát. Szabadon bemutatható a honlapra történő hivatkozással " Kissúrék rovás és hieroglif olvasatai" megjegyzéssel. Képek az internet szabadon bemutatható képei, és wikipédia képei. 

 

 Filmajánló: