Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


141, Szesat - Számoltat?

Szesat a lexikonban (katt). Most pontosan olvassunk el minden szótagot:

 

141--szesat-2.jpg

141--szesat-luxor_temple.jpg

Tudjuk, hogy amint mondták, úgy írták a szövegeket, amolyan mai vidékies stílusban:

 

eZ-Szá-Mo-Tat-Hold Ta-ig

Ez Számoltat holtáig.

Ezzel megmagyarázták, ki a számolással foglalkozó írnokok védőszentje. Hasonlóan mint a Nílus áradásának a magyarázatánál.

Idézet a lexikonból: "...Ő a feljegyzések, számolás, népszámlálások istennője is, egyes ábrázolásokon a hadizsákmányt, hadifoglyokat vagy a király uralkodási éveit számolja...ruháján leopárdbőrt viselő nőalak, fején diadémból kiemelkedő jelkép, talán hétágú csillag. A csillagot néha lefelé fordított szarv- vagy félholdforma veszi körül, amin néha két sólyomtoll áll."

 

 

A következő képre a hieroglifák mellé beírtam mai betűinket, ha kimásolják egy dokumentumba, a sorszámozás szerint fentről lefele olvasva értelmes magyar szöveget kapunk. Köszönöm a képet a küldőjének.

 

141-szesat--szamoltat.jpg

1, Nagyúr, nagy főúr. Népe Napura( értsd: Napkirály.). 

2, Ura itt hon magyarjai népének.

3, Magyar, nagyúr, Úrhonban. Honúr, magyar király, a Mén. Trónod, Úr képe. (Az alak férfinek tűnik, de nő-nek olvasom az írást, ez azt jelenti, egyik királynővel van dolgunk, aki magát férfiként ábrázoltatja. A szövegből nem tudom megállapítani, melyik, milyen nevű királynő.)

4, Úr, magyar úr(nő), honában úr. (Az értelemhatározó a keretben=kartusban nő alak, fején a magyar jelével.)

5, Delta élete ura, magúr(=értsd: magyar).

6, Napúr, 2 ország feje.

7, Ősúr, Szemország (értsd: Napország) képe, árpádi nemes.

8, Népét, ez hon népét Nagy Árpád ez

9, holtáig itt úrnővel Szemország nemes nőjével (megszámoltatja).

Valószínűleg egy templom falán lévő kép, ami népszámlálásról megemlékező felirat részlete. Mit számoltak még, a királynő mögötti oszlop monhatja el, de azt nem tudom élesen, egyértelműen a rendelkezésre álló képen nagyítani.

 

2012-05-05.-13. Ezen a módon én olvastam és publikáltam először a magyar hieroglifák olvasatát. Szabadon bemutatható a honlapra történő hivatkozással " Kissúrék rovás és hieroglif olvasatai" megjegyzéssel. Képek az internet szabadon bemutatható képei, és wikipédia képei.