Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


168,Ehnaton amarnai kartusa

Ehnaton fáraóról már megtudtuk: "Nem mindegy, hogy az 1 Istenben hiszünk, vagy a napkorongban. A korábbi leleteknél fordítottam, a Nap az égi utas, de nem isten, csak világító, és Isten képe. A fáraó = főúr is isten képe, azaz helyettese a földön. A felforgató fáraó a Mén-hitet akarta megszüntetni. (Ámon papság vagyonát elkobozta más források szerint. Általános volt a felháborodás.) A mén helyett a Napisten vallását akarta bevezetni. Csak 20 év körüli időre sikerült, de Egyiptom magyarsága talpra állt, és vissza vette a hatalmat...Újra tisztelték az Egy Istent, mindenható jóságos Atyát, a Menny és Föld teremtőjét, és a szenteket, akiket az idegen nyelvű fordítók isteneknek neveznek."

 

 

 

168--amarna-cartouche-of-akhenaten--neferkheperurawaenra-.jpg

168--neferk-b.jpgAmarnai kartusa Ehnatonnak, Nefert-heperu-ra-wa-enra feliratnak olvasták. Lemásoltam a jeleket, mellé írtam a jelzett feliratot, és a mai magyar szótagainkat.

Elég jó szótagolásos megfejtés idegennyelvű tudósoktól. Kár, hogy fogalmuk sincs mit olvastak.  A magánhangzókat rossz helyre tették.

 

 

Olvassuk össze magyar logika szerint a leletet:

Napúr,

Úr képe,

Nagy főúr, 

úr, három jó magyar föld ura.

 

 

 

 

2013-11-23. Ezen a módon én olvastam és publikáltam először a magyar hieroglifák olvasatát. Szabadon bemutatható a honlapra történő hivatkozással " Kissúrék rovás és hieroglif olvasatai" megjegyzéssel. Képek az internet szabadon bemutatható képei, és wikipédia képei.  

Elmélkedjünk tovább a Bibliáról:

 

 Szántai Lajos - Jelenések könyve 12

Szántai Lajos - Jelenések könyve 13

Szántai Lajos - Jelenések könyve 14

Szántai Lajos - Jelenések könyve 15