Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


38, II Amenhotep fáraó magyar szövege

II Amenhotep fáraó, az internetes lexikonban az aláhúzottra kattintva olvashatnak.  (Eredetiért katt a képre.) Még áll Hétország, Babilon, és a kánaáni magyar városállamok... Apjától, III. Thotmesztől hatalmas birodalmat örökölt, melyet több évtizedes uralkodása alatt sikerrel kormányzott. Hadjáratok és nagyszabású építkezések tekintetében is édesapja méltó utódja volt, kortársai elismerését azonban főleg erejével és ügyességével vívta ki – íjászi képességei, melyeket számos helyen megörökített, ihlethették több száz évvel később az Iliasz egyik jelenetét.

38-ii.-amenhotep-kepe.jpg

Amenhotep Ízisznek és Minnek szentelt templomot épített, Buhenben, (ezt is értjük Bú-hon). Itt állomásozott az első egyiptomi hivatásos hadsereg, mely a határvidék rendjére ügyelt, és hogy az afrikai migránsok ne vándorolhassanak be Egyiptomba.

38-terkep.jpgSzamneh, Kumneh, Buhen térségében hivatásos katonaság őrizte a határvidéket, mely a felgyorsult elsivatagosodás miatti népvándorlástól védte az országot és fordították vissza a nemkívánatos bevándorlókat. Núbia alkirálya feladata volt a migrációs áradat leállítása és a fekete népek letelepítése, nekik munkát megélhetést biztosítani az állami közmunkaprogramban.

 

 

Olvassuk el Amenhotep kartusát:

Első sor: Istentől eredt.

Kör jele: Úr, de Nap is lehet a dupla kör.

Bot jele: a bot, a-pa, atya, vagy ar-pad, Árpád neve.

Szkarabeusz bogár: a már ismer  k-p-r: Képe úr jelet írja.

Összeolvasva:

Istentől Eredt, Napúr Atya Képe. (Olvashatom így is: Árpád atyánk képe.)

 

 

38-ii.-amenhotep.jpg

Második sor: (a lexikon szerint ez az Amenhotep név)

Kacsa: ka, kő szótag, ország értelemben is használták. Utána a nap, úr kör szótag.

Összeolvasva: Kő Úr, azaz Országunk ura.

A keretben:

A+Mén.

Az ékjel+ a talaj jele együtt: Éki+ta = a K és G jele akkoriban azonos volt,  Égi-Ta (talaj, föld, ország értelemben.)

A kampósbot: Bot, majd a hon jele.

Összeolvasva:  Országunk ura. A Mén, Égi-ta, Bot-hon Ura. 

 

beolvasas0035.jpg

 

135,Egyiptomi magyar nyelvemlék 22 Magyar népek ura

A leggyakrabban használt címet egy MUT, MAT értelmű madár (keselyű) és az AR hangértékű kobra kígyó írta, amelyek mindegyike egy-egy NEB, NÉP edényen állt, úgyhogy többes számot jelentettek: NÉP-ek. Ezt a négy jelet követte a szokásos Ura kifejezés. 

Mut+ar+nép/ek ura: magyar népek ura...

2012-03-07. Ezen a módon én olvastam és publikáltam először a magyar hieroglifák olvasatát. Szabadon bemutatható a honlapra történő hivatkozással " Kissúrék rovás és hieroglif olvasatai" megjegyzéssel. Képek az internet szabadon bemutatható képei, és Wikipédia képei.