Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


67, Hnum 12

Hnum, Chnum, Khnum vagy Khnubisz a termékenység kosfejű istene, a lexikonban ( katt az aláhúzottra) vagy valaki más?

"Szoros kapcsolatban van a Nílussal, és az első kataraktával, úgy tartották, hogy az ottani barlangokból ő irányítja a folyó áradását, ezáltal ő biztosítja Egyiptom termékenységét. Úgy vélték, ő őrzi a Nílus forrását. Templomfalakon megjelenítették, amint a kezében tartott edényből folyik az értékes víz."  "Hatsepszut korától ábrázolják fazekas korong mellett ülve, amint megformálja a királyi gyermeket és annak ká-ját. Khnum egyik mellékneve is ez, „Fazekas" " (Az idézet és még több kép egy másik honlap, katt az aláhúzottra.)

 

64--hnum-12.jpgMost olvassuk el a hieroglifáit:

Edény : jelentése víz, de Napotthon = Núbia jele is ez.

Madár: magyar, kör: ura, edény: nép, felette a vonal egy magánhangzó, valószínűleg i.

Az edényből víz folyik, az edény talpa négyzet, a -ba -be, -ban, -ben szótag, ( a négyzetben a kép gyenge minősége miatt csak valószínűsítem az élet jelét), alatta a föld jele. 

Koronáján a Nap ország jele, a két álló jel két földet jelent, Alsó és Felső Egyiptomot. A korong Urat, a kos szarvak Kusföldet. Nemes: a nemes kendőszerű szőrzet a fején.

Mai szavainkkal összeolvasva:

Napország és Kusföld nemes ura. Napotthon magyar ura. Népei (életetében) vizet (ad a) földnek.

Ezzel megmagyarázták az egyszerű embereknek, Magyar  urunk hogy életünk, élelmünk legyen, azért ad vizet a földjeinknek, így gondoskodik rólunk. A kép nem írja, hogy ő Isten lenne.

A lap tetején az idézetben a földből, agyagból a fazekas készíti el az embert, és a KÁ-ját adja neki. (A Biblia írói is innen tanulhatták az ember teremtése történetét. Az Úr (asszúr?- vagy valamelyik isten) alkot, és az ember orrába fújja az élet lehelletét.)

Most nézzünk két bibliai időknél korábbi képet: katt a képre. A cikk alján az első két képet nézzék: fazekaskorongon történik az ember formázása. Első képen a boton a koronás fej mögött az onk szimbólum, az élet jele. A bot nyelén lejjebb rosszul kivehető, de a jelek szerintem fentről lefele: A-K-R-T kétszer ismétlődve. A második képen az egyik alak az embert formázza, a másik az orra felé nyujtja az élet lehelletét neve Heket (katt az aláhúzottra), itt bővebben olvashat róla.. (Nő, aki segédkezik a gyermek megformálásában az anyaméhen belül és felügyeli annak születését.)

Mit kap az Isten akaratából a földből lévő ember? ÉLETET ÉS AKARATOT! Tehát ha valaki meghalt, nem a KÁ-ja hagyta el, hanem a magyar nyelven jól érthető: AKI MEGHALT, elhagyta az AKARATA.

Tehát a halhatatlan lélek, amiről Jézus is tanít a kereszténységben, az ősi magyar egyiptomi tanításban megvan, ugyanúgy mint a segítő szentek, akik nem istenek, de Isten országában élnek.

Képünk nincs róla:

SZIA

A felismerés és a bölcsesség istennője. Nő alakjában ábrázolták, Thot jobbján helyezték el. Közeli kapcsolatban állt Hu istennel, az isteni Szó megszemélyesítőjével.

 

2012-05-21 Ezen a módon én olvastam és publikáltam először a magyar hieroglifák olvasatát. Szabadon bemutatható a honlapra történő hivatkozással " Kissúrék rovás és hieroglif olvasatai" megjegyzéssel. Képek az internet szabadon bemutatható képei, és wikipédia képei. 

Rovás ajánló: 12,Őz ebédre, rovás Galliából